Onze kozijnen laten plaatsen met subsidie? Dat is pas goed nieuws!
Ook in 2022 stelt de overheid geld beschikbaar voor het aanschaffen van isolerende kunststof kozijnen. De subsidie loopt net als afgelopen jaar via de ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.
We hebben geprobeerd om de inhoud van de ISDE-subsidieregels overzichtelijk weer te geven. Voor extra informatie, formulieren en doorschakelingen kunt u de ISDE-subsidiewebsite bezoeken: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren

Subsidie voor isolatie
Heeft u plannen om uw huis (beter) te isoleren? Als u het slim aanpakt kunt u via de ISDE-subsidie ongeveer 30 procent van de kosten terugkrijgen. U moet daarvoor binnen een jaar 2 of meer delen van uw huis laten isoleren: dak, buitenmuren, vloer of ramen. U mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Lees meer over de voorwaarden voor de isolatiesubsidie op:
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiesubsidies-en-leningen/subsidie-voor-isolatie/
De ISDE-subsidie is een subsidie van de Rijksoverheid. De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor ondernemen (RVO). Er zijn 2 mogelijkheden om de isolatiesubsidie te krijgen:
- U neemt 2 of meer isolatiemaatregelen. U laat bijvoorbeeld én de spouwmuur én de vloer isoleren. Met de subsidie verdient u de kosten van deze maatregelen in 3 jaar terug.
- U combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. U laat bijvoorbeeld de vloer isoleren én neemt een hybride warmtepomp.
ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. De ISDE-regeling is bedoeld voor particuliere woningeigenaren. Voor VvE's is er een aparte isolatieregeling.
U kunt de subsidie aanvragen op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO):
https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren
In 2022 een hoger subsidiebedrag
De subsidiebedragen zijn vanaf 1 januari 2022 verhoogd. Voor maatregelen die u in 2022 laat uitvoeren krijgt u gemiddeld 30 procent van de kosten vergoed. Voor maatregelen die u in 2021 hebt laten uitvoeren geldt het oude subsidiebedrag van gemiddeld 20 procent van de kosten. Op deze pagina noemen we alleen de nieuwe, hogere subsidiebedragen.
U kunt één subsidie-aanvraag doen voor maatregelen die u in 2021 en 2022 hebt laten uitvoeren. U hoeft de aanvraag dus niet te splitsen. Wel moet u de aanvraag binnen een jaar na de eerste maatregel indienen.
Voorwaarden isolatiesubsidie
01- U bent eigenaar van het huis en woont er zelf. U heeft de woning dus niet verhuurd.
02- U laat 2 of meer delen van uw huis isoleren: dak, spouwmuur, buitenmuren, vloer, ramen. Of u laat 1 deel isoleren en neemt daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.
03- U kiest voor zeer goede isolatie. Voor elke maatregel geldt een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde). Op de website van RVO staan maatregelen waaraan alle goedgekeurde isolatiematerialen en diktes moeten voldoen.
04- Voor elke maatregel is er een minimum oppervlak dat u moet laten isoleren. Het aantal vierkante meters vindt u in de tabel hieronder. Let op: de tabel geldt voor maatregelen die u in 2022 laat uitvoeren. Voor maatregelen die u in 2021 hebt laten uitvoeren, gelden andere oppervlaktes.
05- U kunt subsidie krijgen voor maatregelen die u in 2021 en 2022 nam of neemt. De aanvraag doet u achteraf, maar wel binnen 12 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.
06- U krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, zoals die nu is. Dus niet voor het isoleren van een nieuwbouwwoning. Ook niet voor een nieuwe aanbouw.
07- U laat de maatregelen uitvoeren door een bedrijf. U doet het dus niet zelf. Op Wij-isoleren.nl vindt u bedrijven die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.
08- U mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan.
09- Kijk voor alle voorwaarden en details op de website van RVO. Daar leest u ook welke isolatiematerialen voor subsidie in aanmerking komen (kijk in de Maatregelenlijsten). U vraagt de subsidie aan bij RVO.
U kunt subsidie krijgen voor de volgende 5 hoofdmaatregelen:
- Spouwmuurisolatie
- Isolatie van de buitenmuur met een voorzetwand aan de binnenkant of aan de buitenkant van het huis
- Dakisolatie of zoldervloer
- Vloerisolatie of bodemisolatie
- HR++ of triple glas, kozijnpaneel of isolerende deur
Om de subsidie te krijgen moet u binnen een jaar:
twee of meer verschillende hoofdmaatregelen nemen. U isoleert bijvoorbeeld de spouwmuur én het dak, of
combineert één hoofdmaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting.
Meerdere keren aanvragen mag
U mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere hoofdmaatregelen gaan. Een voorbeeld: eerst laat u het dak en de vloer isoleren. Daarvoor vraagt u subsidie aan. Daarna laat u de spouwmuur ook nog isoleren en neemt u een hybride warmtepomp. Daar mag u dan weer subsidie voor aanvragen.

Hoe hoog is de ISDE-subsidie?
De hoogte van de subsidie hangt af van de isolatiemaatregel. U moet een minimaal aantal vierkante meters isoleren. Er is ook een maximum aantal vierkante meters waarvoor u subsidie krijgt. Verder moet de isolatie dik genoeg zijn (dus een minimale Rd-waarde hebben).
Graag verwijzen wij u naar onze brochure, waarin u rustig alle voorwaarden en mogelijkheden kunt nalezen.
Waar vraagt u de ISDE-subsidie aan?
U kunt de subsidie aanvragen op de website van RVO. Bekijk voordat u de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. U vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. U moet de aanvraag doen binnen 12 maanden na uitvoering en betaling van de eerste maatregel. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren van RVO leest u precies waar u in het hele proces van 'maatregel kiezen' tot 'aanvraag doen' aan moet denken.
Aanvraag in 2022
In 2022 kunt u subsidie aanvragen voor al uw isolatiemaatregelen in 2021 en 2022, maar wel binnen een jaar na de eerste maatregel.
Vanaf 3 januari 2022 vindt u alle nieuwe voorwaarden en bedragen op de website van RVO. Vanaf 24 januari 2022 kunt u uw subsidieaanvraag indienen met de hogere subsidiebedragen van de isolatiemaatregelen en warmtepomp.
De verschillen tussen subsidie ISDE 2021 en 2022 nog even op een rijtje:
- Vanaf 1 januari 2022 gelden er hogere subsidiebedragen voor de isolatiemaatregelen en warmtepomp.
- Voor maatregelen die u in 2022 laat uitvoeren, is het subsidiebedrag ongeveer 30 procent van de kosten.
- Voor alle isolatiemaatregelen die u in 2021 hebt uitgevoerd, bedraagt de subsidie 20 procent van de kosten.
- Voor warmtepompen is de datum van installatie bepalend. Voor isolatiemaatregelen is de datum van aanbrengen bepalend. Als u in november 2021 uw dak heeft geïsoleerd en in februari 2022 uw gevel heeft geïsoleerd, kunt u voor beide maatregelen in één keer subsidie aanvragen. Voor de maatregel die u in 2021 uitvoerde (dakisolatie) krijgt u dan 20 procent subsidie en voor de maatregel die u in 2022 uitvoerde (gevelisolatie) krijgt u 30 procent subsidie.
- De subsidiebedragen voor een zonneboiler en aansluiting op een warmtenet blijven gelijk aan die van 2021.
- De oppervlakte-eis is versoepeld. Vanaf 1 januari 2022 hoeft u minder vierkante meters te isoleren om voor subsidie in aanmerking te komen.
- Vanaf 2022 is een combinatie van vloer- en bodemisolatie niet meer mogelijk. U kunt die twee dus niet meer combineren om samen het minimaal aantal vierkante meters te behalen.